Moje prvé dve pečenia v UFO

Moje prvé dve pečenia v UFO

Prvýkrát som počul o disku na pečenie pre dvoma rokmi, vtedy som však bol príliš zaujatý prípravami pecí a jedál v nich, stavbou domu, prestal som sa venovať aj môjmu hobby – rybárčeniu. V mojej hlave tak nemala miesto myšlienka kúpiť si disk. Táto nádoba sa tak postupne dostala u mňa do zabudnutia. Až pred pár mesiacmi – google je tvoj priateľ, chce vedieť všetko ako dobrá manželka – som našiel recept v disku zdieľaný mojim dobrým priateľom – a už od samého pohľadu sa mi zbehli všetky sliny.
Stoj čo stoj, potrebujem jedno UFO!!!

Podarilo sa mi natrafiť na internetovú stránku a objednať UFO disk pre 8 ľudí. Keďže bola streda, dúfal som, že už cez víkend môžem vyskúšať svoju novú „hračku“ a pripraviť jedlo v kruhu najúprimnejších kritikov – mojej rodiny.

Rovnako ako po prvom bozku, aj v tom momente mi siahal úsmev až po uši, keď pred naším domom zastavilo auto DPD a mohol som vybaliť tento úžasný nástroj. Hneď som prešiel na druhú stranu ulice do obchodu po suroviny k marinovanej krkovičke so zeleninou a klobásou, samozrejme, množstvo som zdvojnásobil, aby sme náhodou neumreli od hladu.

Moja prezieravosť ma zachránila, najmä kvôli mojej neskúsenosti a UFO nevedomosti, ale o tom neskôr.

V sobotu ráno som pripravil liatinové ohnisko, v ktorom som zvykol zakladať oheň v záujme ochrany trávnika pri varení v kotlíku alebo pečení na pláte. Keďže som čítal na webstránke o prvom použití disku, tak som sa rozhodol očistiť a nakrájať zeleninu kým som nechal disk v pahrebe. Namastil som UFO z oboch strán a uložil do pahreby. POZOR! Nedotýkajte sa disku kým sa úplne nevypáli, pretože roztopená masť je veľmi nevypočítateľná, nikdy nevedieť v ktorom momente začne horieť na úkor vašich vlasov, obočia alebo chlpov. Aspoň však moji priatelia dostali dymový signál, že sa u nás niečo pripravuje.



Po vychladnutí som UFO podľa inštrukcií utrel a začal vykladať plátkami slaniny, neskôr zeleninou a kolieskami klobásy, korením a marinovaným mäsom, potom znova prišla na rad zelenina medzi ktorú som umiestnil kolieska klobásy a znova mäso. Ku koncu som už zeleninu iba navršoval a ukladal pásky slaniny. Disk bol úplne naprataný už polovicou z nakúpených surovín, tak som poslal správu susedom aby sa dostavili o hodinku na degustáciu.

V liatinovom ohnisku bola už dosť veľká pahreba, hoci som ešte sem-tam uvidel plamene, usúdil som, že už môžem do stredu uložiť UFO. Obložil som ho pahrebou a spokojne si otvoril pivo. Dám tomu pol hodinky, potom sa na to znova pozriem. Z maličkej nádoby sa ozývalo svišťanie slaninovej masti a po desiatich minútach už náš dvor obklopovali fantastické vône. Po pätnástich minútach som cez ušká trochu pootáčal disk (rovnako ako som zvykol pri kotlíku), aby sa chute a vône dobre premiešali. Po ďalších 15-tich minútach som nádobu uložil na kameň, bol som totiž zvedavý ako jedlo vyzerá po prvom polčase.
POZOR!


UFO – rovnako ako jeho dvojník pri stúpaní do vesmíru – je veľmi horúci! Manipuláciu s ním odporúčame iba vo veľmi kvalitných rukaviciach, k otvoreniu zámky dokonca môžete použiť kombinačky. Je dobré si spomenúť na poznatky zo základov fyziky, niekoľko minút pred otvorením musíme nechať UFO odpočívať, v teple totiž jeho dve polovice k sebe priľnú.


Však je dobré mať vopred pripravených viac surovín?
Vtedy som až tak nemudroval, prešla ma chuť a dôvera v disk a bol som blízko toho, že ho postihne rovnaký osud ako jeho menovca – odhodím ho, nech letí.

Rodina však bola už dosť hladná, takže som opatrne vysypal jeho nezhorený obsah do drevenej misy. S manželkou sme spokojne skonštatovali, že mäso aj vrstva nad ním je veľmi chutná, nedá sa zbadať zuhoľnatenie spodnej vrstvy. Kým som dal namočiť nádobu, jedlo bolo preč. Po rýchlom čistení a vymastení som do disku uložil druhú várku jedla, s pahrebou som však už narábal opatrnejšie. Liatina veľmi rýchlo preberá teplo a ťažko necháva vychladnúť pahrebu, preto som disk uložil iba asi do centimetrového popola, a obložil ho popolom s minimom pahreby. Rovnako som ním v každej štvrťhodine potriasol, ale UFO som v polčase neotvoril. Nech sa stane čo sa má.

Opatrnosť priniesla svoje ovocie, kým sa táto dávka pripravila, už sa zbierali moji priatelia a mohli si užívať výborne upečené, lahodné mäsko a zeleninu. Ohúril ich nielen samotný pohľad, ale aj variácia chutí s jemným údeným nádychom, ktorý dokáže vyčarovať iba pahreba z tvrdého dreva, ktorého vôňa sa vkradne aj do disku. Musím vám prezradiť, že na nasledujúcu stredu už prinášal kuriér aj susedovi UFO Happy Flame, a cez víkend nastala jeho premiéra. On však ostal verný tradíciám, jedlo sa pripravilo v menšej jame. To je však už iný príbeh, z ktorého vám prezradím iba toľko, že je to skutočná drevorubačská technika na používanie disku na pečenie.

Podarilo sa mi nádobu otvoriť a na jeho stenách som už zbadal pár viac spečených surovín, takže po uzavretí som všetku pahrebu nahrabal do stredu ohniska a na to uložil disk. Pravdepodobne toto bola moja prvá chyba, druhá bolo samotné liatinové ohnisko, preto po druhom polčase – teda po hodine – sa slanina na spodku disku dostala do stavu podobnej tabletke s aktívnym uhlím. Jednoducho povedané – slanina sa škaredo pripálila.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *